Els dies 25 al 27 de juny, una delegació formada per 16 professionals de diferents perfils vinculats a la Coordinadora de Centres d’Atenció a les Persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya va visitar diversos serveis a Gal·les amb l’objectiu de conèixer de prop el seu model d’atenció i suport a les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta estada ha permès identificar bones pràctiques, recollir idees inspiradores i, alhora, fer una lectura crítica per valorar què pot ser replicable i què no encaixa amb el nostre context.
Una comitiva diversa amb una mirada àmplia.
El grup estava integrat per la gerent de la Coordinadora, gerents d’entitats, directors/es tècnics i membres de la Comissió de tècnics, i també ens Han acompanyat dos representants del departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, organitzats en quatre grups de visita per poder conèixer una varietat de recursos. Al llarg de tres dies intensos, van visitar habitatges a la comunitat, serveis hospitalaris, centres de dia i van aprofundir en el model de finançament i construcció d’habitatge per a persones amb discapacitat, així com en la dotació de personal i la manera com es governen els serveis des del sistema públic i privat.
Un dels aspectes més rellevants que es va poder observar és la importància que dona el model gal·lès a la vida comunitària i l’atenció personalitzada. Les unitats de convivència són petites, i les residències tenen dimensions molt més reduïdes que les del nostre sistema. A més, la dotació de professionals per persona és notablement més alta, fet que permet oferir suports molt més propers i adaptats a les necessitats individuals.
Una aposta clara per l’atenció i la vida a la comunitat.
Gal·les ha impulsat amb valentia una transformació profunda del seu sistema, en la línia dels principis de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Aquest procés ha requerit canvis culturals i estructurals en tots els àmbits: des de la formació dels professionals fins al disseny de serveis i la implicació del conjunt de la societat. Per això, visitar aquest model ens permet revisar críticament el nostre, posar en valor les fortaleses del sistema català, i detectar oportunitats per repensar i avançar cap a models encara més inclusius i centrats en la persona.
Complicitats que fan possible l’intercanvi
Aquesta visita no hauria estat possible sense la implicació i la generositat d’un conjunt de professionals gal·lesos que ens han acompanyat i obert les portes dels serveis. Volem agrair molt especialment a:
Dra. Mariona Adrover, psiquiatra del NHS gal·lès, amb una llarga trajectòria de col·laboració amb entitats catalanes.
Professor Edwin Jones, catedràtic honorari de la South Wales University, referent en polítiques de suport i inclusió.
Steven Garland, expert en serveis socials i comunitaris.
Ross Extence, cap de l’equip especialista de conducta.
La seva tasca com a amfitrions i facilitadors ha estat clau per conèixer una gran varietat de serveis i entendre el model des d’una perspectiva transversal: sanitària, social, tècnica i política.
Mirada crítica i compromís amb la millora contínua
El model català d’atenció a les persones amb discapacitat és sòlid i ha evolucionat molt en les darreres dècades. Però cal continuar avançant i revisar-lo de forma contínua. Viatges com aquest ajuden a ampliar horitzons, qüestionar pràctiques i generar debat, en benefici de les persones que atenem. Ens emportem idees, inspiració i, sobretot, la determinació de continuar treballant per uns suports més inclusius, flexibles i centrats en les persones.